Follow us on Twitter

kedi_ambulansi.jpgİzmir Bornova Belediyesi, sahipsiz hayvanlara yardım eli uzattı ve bir araç alarak ambulans haline getirdi. İçine akla gelebilecek her türlü ilk yardım malzemesi yerleştirildi. Bu görev için halihazırda belediye bünyesinde çalışan veteriner hekimler ve yardımcı elemanlar ayarlandı. Böylece kaza geçiren hayvanların, kendilerine ilkyardım uygulanabilecek ücretsiz bir ambulansları oldu. Hayvanların sokaklarda uğradıkları şiddet görüntülerini ekranlarda, internet sitelerinde görüyoruz. Zehirlenerek ya da vurularak öldürülen hayvanlara rastlamak adete an meselesi.

Bütün bu yaşananlardan rahatsızlık duyan İzmir Bornova Belediyesi, sokak hayvanları için kendi imkanlarıyla ufak gibi gözükse de büyük bir adım attı. Sokakta yaralanan, kazaya uğrayan, sakatlanan hayvanlara yardım etmek için kolları sıvadı. Tamamen ücretsiz ilk yardım hizmeti verecek, bir nevi ambulans görevi gören acil yardım aracını hizmete soktu.

AMELİYAT BİLE YAPILABİLİYOR

Bornova Veteriner İşleri Müdürü, hekim Muzaffer Tetik, hayvanlar için acil yardım aracı uygulaması fikrinin nasıl doğduğunu şöyle anlatıyor: "Kanunlar gereği üç senedir sokak hayvanlarını alıyoruz, kısırlaştırıyoruz, tekrar sokağa salıyoruz. Durum böyle olunca köpek nüfusunda bir artış oldu. Bu artışla beraber özellikle köpeklerin uğradıkları trafik kazalarının sayısı da hızla arttı. Açıkçası hayvanlara çarpan şahıslar da duyarlı değil. Onları sokak ortasında bırakıp kaçıyorlar.

Biz de bu hizmetle sahipsiz hayvanlara yardımcı olmak istedik."

Kazalara anında müdahale uygulayacak araç, 2008 model bir Renault Traffic. Devlet Malzeme Ofisi’nden satın alındı. Araç veteriner hekimler tarafından hayvanların ihtiyaçları doğrultusunda modifiye edildi. Toplamda 47 bin YTL harcandı.

Beş kişilik aracın arkasında yıkanabilir sedye var. Bu alan steril olması ve rahatlıkla temizlenmesi için tamamen krom nikel malzemeden yapılmış. Ayrıca her taşımadan sonra arabanın temizliği yapılıyor.

7 GÜN 24 SAAT HİZMET VERİYOR

Olay yerine vakanın durumuna göre bir ya da iki veteriner hekim ve iki yardımcı eleman gidiyor. Aracın içinde acil müdahaleler için kromdan yapılmış katlanabilir operasyon masası ve malzemeleri, ecza dolabı, aşı ve benzeri ilaçlar için buzdolabı, oksijen tüpü, yaralı hayvanları taşımak için sedye ve serum seti var. Ambulans, içinde ameliyat yapılabilecek alt yapıya sahip.

Kısa sürede günde en az üç yardım çağrısı almaya başlayan acil yardım aracı, 7 gün 24 saat hizmet veriyor. Fakat sahipli hayvanlar değil sadece sokak hayvanları için çalışıyor. Bornova Belediye Başkanı Dr. Sırrı Aydoğan, gerekirse şehir merkezine uzak bölgelerde yapılacak çeşitli kampanyalarda da arabayı kullanabileceklerini söylüyor.

Veteriner Hekim Muzaffer Tetik de aracın aşı kampanyalarına yardımcı olacağı görüyünde: "Aşıların sürekli soğuk kalmaları gerekiyor. Kırsal kesimdeki sahipli hayvanların bazılarının hayatı hiç aşı yapılmadan geçiyor. Aracın içinde bulunan dolabımız sayesinde bundan böyle şehir merkezine uzak yerleşim alanlarında daha rahat hareket edeceğiz."

Belediyenin bu hizmetinden (232) 373 8837 numaralı telefon aranarak yararlanılabiliyor.

Kaynak:
Hakan GENCE
Pakonun Sayfası
Yorumlar (5)Add Comment
0
Bornova Belediyesi
yazar Ozlem, Aralık 26, 2008
Bornova Belediyesini tebrik ederim,

Uzun yıllar yollarda kaza geçiren sokak hayvanlarına yardım etmek için çabaladım. Zaman zaman taksiler yardımcı oldu ama bir ambulans kadar olamaz smilies/cheesy.gif
0
Bornova Belediyesine tebrik
yazar 19pero47, Mart 20, 2009
Bornova Belediyesini bütün içtenliğim ile kutluyorum. Bu sokaktaki hayvanlar için çok büyük bir yardım. İnşallah bütün belediyeler de bunu uygular. Daha kapsamlı uygulamalara da geçilmesi dileği ile
0
...
yazar DEVRAN, Mayıs 24, 2009
Bu akşam ailemle beraber sahilde gezerken karşıyaka anıtın karşısında yaralı halde yatan bir kedi gördüm.Hemen bornova belediyesinin sokak hayvanları için hizmet veren ambulansına erişim numarasını aradım.Fakat yaklaşık yarım saat boyunca sürekli aramama rağmen hat hep meşgul.Bornova belediyesinden iletişim kurabileceğim başka bir numara olup olmadığını öğrendim.Maalesef yoktu.3738837 no.lu telefonda sürekli meşguldu.Böyle bir çaba gösterip de bu ambulansı hizmete gecirmeniz gercekten çok güzel tebrik edilecek bir hizmet.Fakat ikinci bir erişim numarası yada bir mail adresi olsa daha iyi olurdu diye düşünüyorum.Sonuç itibariyle hat sürekli meşgul çaldığı için bildiremedim... smilies/sad.gif
miniz
Bornova belediyesi veterinerlik hizmeti hk.
yazar miniz, Kasım 14, 2009
Ben de tebrik ediyorum fakat burada 7 gün 24 saat hizmet verildiği ile ilgili geçen bilgi yanlış.lütfen insanlar buna aldanıp yardım istemesinler.Bugün cumartesi ve ben sokakta gördüğüm yaralı bir kedi için yardım istemek üzere aradığımda karşıma sadece güvenlik çıktı ve 17.00 e kadar çalıştıklarını söyledi.Artık 17.00 den sonra yaralı bir hayvan gördüğünüzde görmezden gelirsiniz.
güler
...
yazar güler, Haziran 27, 2010
ben hiç de tebrik etmiyorum az önce gözümün önünde bir köpeğe araba çarptı belden aşağısı tutmuyor ve hemen verilen numarayı aradım fakat açan yok aramadığım yer kalmadı yapacaklarsa işlerini düzgün yapsınlar bilmem kaç model arabamız bilmem ne ekibimiz var deyip belediyeliklerinin reklamına hayvanlar aracılığı ile prim yapıyorlar...tebrik etmek bi yana kınıyorum...

Yorum yaz
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız, eğer kayıtlı değilseniz lütfen ilk önce kayıt olunuz.

busy